Élj egészségesen-de csak egészséges mértékben!

Csak én vagyok ilyen “szerencsés”, vagy másoknak is van legalább egy olyan ismerőse, akinek a mániája az egészséges életmód? Szerintem az ilyen mértékű egészséges élet már nem egészséges! Amikor az ember minden gondolata és tette csak ekörül forog, és közben elfelejti élvezni az életet. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne lenne fontos az egészséges táplálkozás, a mozgás, és hasonlók. Csupán arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy emberek vagyunk és nem robotok. Ha csak és kizárólag arra koncentrálunk, hogy minden amit eszünk, iszunk, csinálunk, minden ami a környezetünkben van, a lehető legegészségesebb legyen; elveszíthetjük a képességünket arra, hogy egyszerűen csak örüljünk valaminek, vagy azért együnk meg valamit mert finom. Ez az egész még újabb értelmet nyer a betegséggel élő emberek esetében.

Amikor kiderül valakiről, hogy beteg, és a betegségéből soha többé nem gyógyulhat meg, rögtön megjelennek a “mindentudók”. Azt mondják, próbáld ki a legújabb természetes gyógymódokat, nem törődve azzal, hogy már az összeset próbáltad. Azt mondják, mozogj többet; nem érdekli őket, hogy a betegséged mozgásproblémákkal is jár, amiből eléggé logikusan az következik, hogy nem tesz jót neked a mozgás. Azt mondják, ha egészségesebben éltél volna addig, nem lettél volna beteg. Nem zavarja őket az sem, ha egészen addig te voltál a legegészségesebb életmódot folytató ember a világon. Valami oknál fogva sehogy sem tetszik nekik az a tény, hogy egy ember legtöbbször nem a saját hibájából lesz beteg. Nem azért, mert ne élt volna egészségesen, és-bármilyen hihetetlen-egy gyógyíthatatlan betegségből nem fog meggyógyulni attól, ha hirtelen egészségesen kezd élni.

Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor nagyon átértékelődik az “egészséges élet” fogalma. Sok esetben a több mozgás helyett kevesebb kell, hogy jobban kíméljük a testünket. Az étkezések sem lesznek ugyanolyanok, hiszen ha az emésztőrendszerünk is érintett, szigorú diétát kell betartanunk.

Na de, azt hiszem kicsit elkalandoztam a témától, hiszen eredetileg fűtés rendszerekről akartam írni. Illetve arról, hogy hogyan találtam rá a futesrendszerek.hu weboldalára, amelyen az egészségünkre is jótékony hatással lévő fűtési technikákat is találhatunk. Az egészséges életmód követésével ugyan nem ajánlott túlzásba esni, mégis jobban tesszük, ha ahol csak tehetjük olyan megoldásokkal vesszük körül magunkat, amelyek mind az egészségünknek, mind pedig a környezetünknek jót tesznek. A házunk vagy lakásunk fűtés rendszere például egy olyan tényező, amely minden nap hatással van ránk, amivel folyamatosan együtt élünk. A futesrendszerek.hu honlapján számos környezet-és egészségbarát fűtési technikáról olvashatunk.

Amikor először láttam a felületet, rögtön megtetszett, hogy mennyire könnyű kiigazodni rajta. Minden egyértelmű, letisztult, és nem túlságosan zsúfolt. A fűtés rendszer számos különböző típusa megtekinthető itt. Először is az elektromos fűtés rendszer. Korábban még nem nagyon hallottam az elektromos fűtésről, ezért nagyon érdekesnek találtam az ezzel kapcsolatban olvasható információkat. Megtudtam, hogy ennek a fűtési technikának számos előnye van. Például a működése során nem keletkeznek különböző káros gázok, és égési melléktermékek. Emellett pedig a környezetünknek is jót tesz, valamint megújuló energiaforrásról is üzemeltethető, amivel sok pénzt spórolhatunk meg. További előnye a sokoldalúság. Alkalmazható radiátorok, konvektorok, hősugárzók, fűtőszőnyegek, kandallók, kazánok esetében, sőt még padlófűtésként vagy falfűtésként is megállja a helyét. Az elektromossággal működtetett fűtő berendezések képesek kevesebb idő alatt felmelegíteni a helységeket, és szinte teljesen zajtalanok.

Létezik elektromos törölközőszárító, vízmelegítő, valamint bojler is. Ezen belül két típus érhető el, a zárt és a nyitott rendszerű elektromos bojler. Az ára gyakran kedvezőbb, mint gázzal működő társaié, és számos előnnyel rendelkezik. A hőveszteség minimálisra csökkenthető, mivel az ilyen bojlereket a fogyasztás helyének közvetlen közelében helyezik el, illetve a rendszert belső helyen működtetik. Az elektromos bojlerhez még hatósági engedélyre sem lesz szükségünk. A honlapon ahhoz is segítséget kaphatunk, hogy mi alapján tudjuk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb berendezést.

Olvashatunk a padlófűtésről is. Ez egy kifejezetten egészségbarát fűtés rendszer. Mivel nincs szükség hozzá radiátorokra, elkerülhető vele a radiátorokban olyan sokszor összegyűlő és szinte kitakaríthatatlan, nagy mennyiségű por jelenléte. Ez igazán hasznos lehet légzőszervi betegséggel élők számára; de természetesen a teljesen egészséges személyeknek sem árt, ha nem száll a por állandóan a lakásban. Továbbá a padlófűtés alulról melegít, a lábunktól, ahonnan a legkönnyebben és leghamarabb kezdünk el fázni, és fázhatunk meg. Nem lehet véletlen, hogy már az ókorban is alkalmaztak több helyen különböző típusú padlófűtést. A legközismertebb talán a római fürdőkben található változat. Nekik még nem volt lehetőségük elektromos padlófűtés használatára, de nekünk szerencsére már ez is a rendelkezésünkre áll. Az egészségünknek az is nagyon fontos lehet, hogy inkább a lábaink legyenek melegen tartva, míg fejmagasságban kicsit hűvösebb legyen a levegő.

Egy újabb különleges fűtés rendszer az infrafűtés. Ezzel a technikával szintén üzemeltethető padlófűtés, azonban emellett még sok másra is alkalmas: például falfűtésre, mennyezetfűtésre, vagy fűtőszőnyeg működtetésére. Az infrafűtés lényege, hogy infravörös sugárzás segítségével képes melegíteni. Szerencsére a futesrendszerek.hu honlapján kitűnő magyarázatokat találhatunk az egyes fűtés rendszerek működésével kapcsolatosan; nincs ez másként az infrafűtésnél sem. Ez a technika nem kevés előnnyel rendelkezik. Biztonságos, könnyen szabályozható, a fogyasztása alacsony, fő-vagy kiegészítő fűtésként egyaránt alkalmazható, sokoldalú, és képes jobb hőérzetet biztosítani. Ez annak köszönhető, hogy az infrafűtés a vele érintkező tárgyakat melegíti fel, a hagyományos fűtési technikák pedig a légteret. Emiatt gyakran sokkal tartósabb lehet a meleg ezzel a fűtési formával.

Azt is fontos megemlíteni, hogy amennyiben infrafűtést alkalmazunk, még tovább csökkenthetjük a por jelenlétét és felkavarodását a házunkban. Mivel ennek a berendezésnek a működése során nem kering a levegő, sokkal kevésbé fog szállni a por; az allergiások és különböző légúti betegségekkel küzdők nagy örömére.

A weboldalon megtalálhatók a különféle hőszivattyúval működő megoldások is. A hőszivattyú egy kifejezetten környezetkímélő fűtési lehetőség, mivel a környezetből származó külső energiát alakítja át, és használja fel a melegítés során. Működtethető hálózati árammal, vagy akár napelemmel is. A hőszivattyúnak alapvetően négy típusa létezik, attól függően, hogy honnan nyeri, és mivé alakítja át az energiát: ezek a levegő-levegő, a levegő-víz, a víz-víz, és a talaj-víz hőszivattyú. A hőszivattyú rendszerek is rendkívül sokféleképpen felhasználhatóak és kialakíthatók.

Amennyiben bővebben is érdekel minket a hőszivattyúk működése, a honlapon részletesebb magyarázatokat is láthatunk ezzel kapcsolatban. Én nagyon szimpatikusnak találtam, hogy mindegyik fűtés rendszer típus működése érthető módon el van magyarázva. Sok esetben olyan emberek keresik fel a weboldalt, akik nem feltétlenül mozognak otthonosan a fűtés témájában. Nekik kifejezetten hasznos lehet, hogy a magyarázatoknak köszönhetően könnyebben megérthetik, hogy mi hogyan működik. Mivel egy eléggé nagy beruházásról van szó, feltétlenül szükséges előtte egy előzetes felmérés, amely során ellenőrzik, hogy megvannak-e a hőszivattyú megfelelő működéséhez szükséges alapvető feltételek, illetve megállapítják, hogy melyik típusú hőszivattyú a legmegfelelőbb a számunkra. A felmérés ingyenesen elérhető.

A futesrendszerek.hu-nál napelemekkel is foglalkoznak. Mint ahogy már korábban többször is említettem, vannak olyan fűtés rendszerek, amelyek saját magunk által előállított energiával is üzemeltethetők. Sokat megtudhatunk itt a napelemek fajtáiról, működéséről, népszerűségének okairól.

Amennyiben bármelyik a fentiek közül felkeltette volna az érdeklődésünket, nagyon egyszerűen kapcsolatba léphetünk a kivitelezőkkel. Ehhez nem kell mást tennünk, mint kitölteni egy ajánlatkérő adatlapot. Fontos, hogy szerepeljen rajta a nevünk, email címünk, telefonszámunk, valamint a lakcímünk. Ez utóbbi azért nagyon lényeges, mert ennek alapján a hozzánk legközelebbi partnercég fogja felvenni velünk a kapcsolatot. Az ilyen online űrlapok egyre több cég honlapján jelennek meg, és véleményem szerint nagyon hasznosak. Csökkentik az ügyintézés idejét, elkerülhető velük a sorban állás és a hosszadalmas telefonálgatás is.