Tudatos hozzáállás az életmód és az élettér megteremtésében

A társasházban ahol élek, havonta egy alkalommal szervezésre kerül egy egészségnap. Ilyenkor lehetőség nyílik egy délutáni összejövetelre, ahol mi mind, a témában érdekelt lakosok összeülünk, és megvitatjuk az egészséges életmóddal kapcsolatos tapasztalatainkat. Emellett javaslatokat teszünk arra vonatkozólag, milyen módon lehetne javítani az életminőséget a lakóközösségünkben, biztosítani korszerűbb megoldásokat, melyek nem csupán az egészséget, de a környezetet is szolgálják.

Folyamatosan szemmel követjük a pályázatokat is. Így került a látóterünkbe az a napelemes pályázat, melynek segítségével társasházunk energiatermelése költséghatékonyabbá válhatna. Ez magától értetődően rengeteg papírmunkával jár. A napelem rendszer telepítésén túl szükség van egy eszközre, amely a befelé és a kifelé menő energiamennyiséget is mérni tudja. Név szerint ez az ad-vesz mérőóra, melynek beszereléséhez engedélyek szükségesek. A napelem ugyebár a nap fényenergiáját alakítja át elektromos árammá. Egy precízen megtervezett napelem rendszer több energiát termel meg egy nap folyamán, mint amennyit az ember fel tudna használni. Ez a fel nem használt energia a szolgáltató hálózatára vagy akkumulátorokra töltődik. A hálózatra feltöltött áramot a szolgáltató számolja el, annak az árát pedig végül levonja a mi havi villanyszámlánkból.

Az általunk befektetett összeg, mely a telepítés során szükséges, nyolc-tíz éven belül gond nélkül megtérülhet a számunkra. Ennek letelte után már gyakorlatilag az ember teljesen ingyen élvezheti az áram anyagi előnyét hosszú évtizedeken át. A napelem előnye tehát nem csupán a környezetvédelem terén mutatkozik meg.

Attól függetlenül persze, hogy ez egyértelműen költséghatékony egy élethosszra nézve, tagadhatatlan, hogy első körben komoly anyagi befektetést igényel. Éppen ezért remek hír, hogy van lehetőség arra, hogy az ember támogatást kapjon napelem rendszer telepítésére napelemes pályázat segítségével.

Az újonnan elindított VEKOP-5.2.1-17 0%-os MFB hitelt kizárólag természetes személyek vehetik igénybe. A minimum összeg 500 000 forint, a maximum 5 millió forint, és mindez a napelem rendszerek, és napkollektorok telepítése mellett fordítható hőszivattyúk telepítésére, fűtésrendszerek korszerűsítésére, hőszigetelésre, és bizonyos nyílászárók cseréjére. A hitel elnyeréséhez szükség van 10% saját forrásra, a futamidő tekintetében pedig maximum 20 év biztosított.

A pontos költségek megállapításához, és a rendszer minőségi kivitelezéséhez biztos tudással bíró brigádra van szükség, emellett a napelemes pályázat körüli papírmunkában is segítségre szorulunk. Éppen ezért árajánlatot kértünk profiktól, akik teljes körű információt biztosítottak a számunkra, hogy a közösségünkben élők tisztában lehessenek a napelemes pályázat és maga a napelem telepítés minden mozzanatával.

A lakóközösségünk tagjai mind egyetértettek abban, hogy ez egy remek lehetőség, így az árajánlatot örömmel elfogadtuk és izgatottan várjuk mindannyian a soron következő lépéseket.